Bli med til Simenstad Gard og la deg inspirere av fargerik mat på gardskjøkkenet til vertinne Brit Skurdal Braastad. Appelsin og sitron er den gule tråden i middagsretter, desserter, kaker, annen bakst, salater, og ikke å forglemme i selve påskeaperiti"en.
Gult og grønt gir liv
Brit gleder seg til å pynte huset til påske, og starter gjerne forberedelsene
i god tid før høytiden. I tradisjon tro tar hun inn skjeggprydede kvister fra
fjellbjørk. I åkerkanten finner hun gåsunger som blir drevet fram. For Brit
er påskepynten like viktig som julepynten. Det skal være pyntet, men ikke
for mye. Mat er ofte en del av pynten; dekorerte brød på langbordet og
egg kokt i løkvann er plassert i gule boller. Utenfor døra har hun fylt de
staselige svarte urnene med appelsiner. Da det kommer til maten, er
ingen ting overlagt tilfeldighetene.
- Den skal være fargerik, tradisjonsrik og ikke minst pent å se på.
Skuemat, som jeg kaller det. Huset skal lukte av nybakt brød fra
bakerovnen, urter fra kjøkkenhagen på toppen av lammesteika, og
gjærbakst eller små konfektkaker med en eim av appelsin, sier Brit.
Påskegjester i palmehelga
Åpne dager i Palmehelga er en populær tradisjon, en Simenstad -
spesialitet. Mange tar med )okken sin for en felles opplevelse, eller de
kommer alene. På Simenstad er det sosial dining som gjelder, og du kan
gjøre nye bekjentskaper.
Alle blir traktert Simenstads lune påskepunsj ved lyspeisen når de kommer
til påskegarden. Det er dekket i spisestua og på den dekorerte storsalen.
På gardskjøkkenet, som er husets hjerte, blir du møtt av gode dufter fra
langtidsstekt kjøtt, fargerike grønnsaksretter og herlig bakst. Dessert og
ka+e /te serveres i de historiske stuene.
Påskebakst
Et besøk på Simenstad betyr alltid smakfulle og fargerike opplevelser
preget av ekthet, nærhet og matglede. Den store vedfyrte bakerovnen på
Simenstad blir fyrt opp og du får anledning til å kjøpe med deg påskebrød
og søte smaker hjem. Greske påskebrød pynter påskebordet. Dette er
runde, flatet brød der det er plassert hele egg som ofte er malt røde og
som har en religiøs betydning. Spesielt i katolske land er det egne
påskebrød med religiøs betydning.
Grønn gourmet
I påska dominerer den gule maten, sier Brit. -Jeg finner fram mine gule
gryter og serverer påskelam og andre langtidsstekte kjøttretter med friskt
tilbehør. Grønn Gourmet konseptet preger påskebordet.» Brit har grønn
Gourmet sertifisering. Grønn Gourmet er økologisk, sunn, fargerik og
overraskende mat. Det kan være som tilbehør til kjøtt eller fisk eller rene
vegetarmenyer. Urte - og kjøkkenhagen er en viktig del av konseptet.
Simenstad er en kjøttgard med mye godt kjøtt å by på, men en
fullkommen middag bør også ha med mange og fargerike grønsaker,
mener Brit.
Vertinne som byr på seg selv Smak deg glad på Simenstad er vertinnens slagord. Brit Skurdal Braastad
elsker å være vertinne. Enten det er når Simenstad Gard arrangerer store selskaper for bedrifter, organisasjoner og privatpersoner, eller når familien Braastad samles rundt middagsbordet. Brit er i sitt ess når hun kan glede andre med velsmakende måltider og menyer knyttet til gården - i følge med fortelling.
Helga 12., 13. og 14. april kan du besøke Simenstad mellom kl. 13.00–18.00. Muligheter for bordbestilling. Kontakt Brit Skurdal Braastad på tlf. 930 66582 eller her: https://www.simenstadgard.no/paskemiddag/
Comments